Εκδρομή στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια

Περιγραφή

Σε απόσταση αναπνοής από τα Ιωάννινα και το Lake Hotel, στους πρόποδες της Πίνδου, βρίσκονται 46 οικισμοί - στολίδια της ορεινής Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια!

 

Αρχιτεκτονική και φύση

 

Μία επίσκεψη στον τόπο των Ζαγοροχωρίων θα σας φέρει αντιμέτωπους με μια ομορφιά που δύσκολα βρίσκει κανείς. Θα συναντήσετε χωριουδάκια χωμένα μέσα σε πυκνά δάση, άλλα με απέραντη θέα στη φύση του Ζαγορίου, μαγευτικά χρώματα καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και φυσικά δρακόλιμνες! Τα περισσότερα από τα 46 χωριά της περιοχής έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω των αρχιτεκτονικών, πολιτισμικών και ιστορικών τους στοιχείων. Κατά κύριο λόγο, η αρχιτεκτονική της περιοχής βασίζεται στην ζαγορίσια κουτλούρα και για αυτό το λόγο τα υλικά που κυριαρχούν είναι η πέτρα και το ξύλο. Όπου και αν πέσει το μάτι σας, το δομημένο περιβάλλον του Ζαγορίου όπως σπίτια, γεφύρια, αυλές φράχτες, βρύσες, πηγάδια, εκκλησάκια και πλατείες, είναι πετρόχτιστα. Αυτό το χαρακτηριστικό δημιουργεί μια αρμονία που παντρεύεται με την αγριάδα και το επιβλητικό τοπίο του βουνού και των πυκνών δασών και δημιουργούν ένα σκηνικό παραμυθένιο.

 

Τα πανέμορφα δρομάκια του Ζαγορίου σας οδηγούν σε σημεία απαράμιλης φυσικής ομορφιάς όπου θα συνατήσετε από πανύψηλα επιβλητικά βουνά, χαράδρες, βαθιά φαράγγια, σπήλαια, ποτάμια, καταρράκτες και πεδιάδες που εντυπωσιάζουν και δίνουν την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης.

 

 

Τα παραδοσιακά γεφύρια του Ζαγορίου

 

Χαρακτηριστικό των Ζαγοροχωρίων αποτελούν τα γεφύρια τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, πρεσβευτές της ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής και κουλτούρας, στέκονται ευλαβικά ανά στους αιώνες ανάμεσα από δάση, πυκνή βλάστηση, πάνω από ποτάμια ενώνοντας γη και στολίζουν με την χάρη και την επιβλητικότητά τους τις φορεσιές του Ζαγορίου κάθε εποχής του χρόνου. Τα περισσότερα από τα γεφύρια που θα συναντήσετε, τα οποία ποικίλουν από μονότοξα, δίτοξα και τρίτοξα, είναι κτισμένα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, με τα πιο γνωστά να είναι το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, ένα τρίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1814 και βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι του Κεντρικού Ζαγορίου και το Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη, ένα μονότοξο γεφύρι με τη το οποίο χτίστηκε το 1853 και βρίσκεται στο χωριό  Κλειδωνιά, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου.

 

Φαράγγι του Βίκου

 

Το Φαράγγι του Βίκου, το οποίο έχει κερδίσει πρώτη θέση στα ρεκόρ Guinness ως το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του (πλάτος 1.100 μέτρα, βάθος 900 μέτρα, μήκος 11 περίπου χλμ), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Το Φαράγγι του Βίκου είναι μέρος του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, ενός από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού, εκτός της ιδιαίτερης και σπάνιας βιοποικιλότητας, αποτελεί ο χείμαρρος που το διασχίζει και καταλήγει στην έξοδό του στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη. Η καλύτερη επιλογή που έχετε είναι να διασχίσετ το Φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας μια πεζοπορική διαδρομή 5-6 ωρών με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών έτσι ώστε να απολαύσετε το μαγευτικό φυσικό τοπίο και όλα τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας από κοντά.

 

 

Δραστηριότητες

 

Οι τυχεροί που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια ανακαλύπτουν ότι ο μαγευτικός αυτός τόπος σου δίνει την ευκαιρία να τον ανακαλύψεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!

 

Πεζοπορικές διαδρομές

 

Το Ζαγόρι αποτελεί κορυφαίο ορεινό προορισμό και παράδεισο για όσους λατρεύουν την πεζοπορία μέσα στη φύση. Η ποικιλομορφία της περιοχής σας δίνει την δυνατότητα να απολαύσετε πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην πυκνή βλάστηση όπου τα μονοπάτια σαν ξεναγοί σας παρουσιάζουν σιωπηλά τη μαγεία, την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Οι πεζοπορικές διαδρομές θα σας οδηγήσουν σε κάποιο από τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά, κατά μήκος των γάργαρων νερών των ποταμών που διασχίζουν την περιοχή, σε παραδοσιακά γεφύρια ή ακόμα και σε εντυπωσιακά φαράγγια.

 

Extreme sports

 

Για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε πιο extreme sports όπως είναι το rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη, ιππασία δίπλα από το ποτάμι ή canyoning  στο Φαράγγι του Βραδέτου, σε οργανωμένες ομάδες και συνοδεία έμπειρων οδηγών.

 

Δρακόλιμνη της Τύμφης

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Ζαγόρι και για τους έχοντες καλή φυσική κατάσταση  μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Δρακόλιμνη της Τύμφης. Πρόκειται για μία από τις αλπικές λίμνες που βρίσκονται στα βουνά της Ηπείρου, και η συγκεκριμένη είναι σε ύψος 2.050 μέτρων. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, αν και επιστημονικά λέγεται ότι αποτελεί απομεινάρια παγετώνων, συνοδεύεται από έναν αστικό μύθο κατά τον οποίο η περιοχή ήταν σπίτι δράκων και έτσι πήρε και την ονομασία της.

 

 

Πώς;

 

Το The Lake Hotel παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης όλων των παραπάνω εκδρομών και δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες δραστηριοτήτων και οδηγούς βουνού.

 

 

Εκδρομή στο Μέτσοβο και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου – Anilio Adventure Park

Περιγραφή

Στις πλαγιές της Πίνδου και σε υψόμετρο 1.160 μέτρων βρίσκεστε σε ένα παραδοσιακό χωριό γατζομένο στην ποδιά της φύσης, που μόνο γαλήνη και ομορφιά έχει να σας προσφέρει!

 

Το Μέτσοβο, με την παραδοσικαή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις βρύσες και τα πετρόκτιστα σπιτάκια, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο. Χωμένο στις πλαγιές του βουνού, θα σας προσφέρει μαγευτικές εικόνες φυσικού τοπίου αλλά και δομημένου περιβάλλοντος και θα σας ταξιδέψει στις παραδόσεις, την ιστορία και την αγνή ομορφιά της Ελλάδας.

 

Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στο Μέτσοβο

 

Το Μέτσοβο, εκτός από φυσική ομορφιά που γεμίζει το μάτι, προσφέρει και πολιτισμικά ερεθίσματα, που καθιστούν την επίσκεψή σας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

 

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

 

Στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε μπροστά σε υφαντά και κεντήματα, παραδοσιακά διακοσμητικά και έπιπλα, αντικείμενα όπως σκεύη, όπλα και νομίσματα, και έτσι να γνωρίσετε την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

 

Πινακοθήκη Αβέρωφ

 

Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μέρος της ελληνικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς, καθώς στον χώρο φιλοξενείται μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

 Αβερώφειος Κήπος

 

Ο Αβερώφειος Κήπος καλύπτει έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και φιλοξενεί όλα τα διαφορετικά είδη δέντρων που φυτρώνουν στην Πίνδο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τοπίο το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε!

 

Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

 

Η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου έχει έκταση περίπου 8,5 τετραγωνικά χλμ και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων και αποτελεί βιότοπο μεγάλης σημασίας για την περιοχή.

 

 Πώς ;

 

Το The Lake Hotel παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης εκδρομών στην περιοχή του Μετσόβου για όλη την οικογένεια.

 

 

Δράση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου – Anilio Adventure Park

 

Τo νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ.- 1850μ, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Ιωαννίνων και αποτελεί ιδανική σύντομη απόδραση για ολόκληρη την οικογένεια με ένα από τα ομορφότερα σαλέ στην χώρα !

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου βρίσκεται στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», ονομασία που δώθηκε στην τοποθεσία κατά την περίοδο της Τούρκικης κατοχής και στα ελληνικά σημαίνει ‘Όμορφη Ράχη’ και σας καλεί να εξερευνήσετε τις 9 πίστες του και να απολαύσετε ‘κατεβασιές’ ανεξάρτητα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Η ποικιλία στα επίπεδδα δυσκολίας των πιστών εξυπηρετούν τη φιλοξενία έμπειρων σκιέρ και snowboarders, επισκεπτών που δοκιμάζουν το άθλημα για πρώτη φορά αλλά και μικρών παιδιών. Ο εξοπλισμός του, περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.

 

Όλες οι διαδρομές θα σας χαρίσουν μαγευτική θέα στη φύση του Μετσόβου καθώς να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα του βουνού. Έμπειροι εκπαιδευτές μπορούν να συνοδέψουν την ορεινή σας περιπέτεια και να συμμετάσχουν στην απόλαυση μιας αξέχαστης εμπειρίας!

Κοντινές εξορμήσεις που δεν πρέπει να χάσετε!

Περιγραφή

Εκδρομή στα Τζουμέρκα

 

Στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα από τους ποταμούς Άραχθο και Ασπροπόταμο, και μόλις περίπου 30 χλμ από τα Ιωάννινα, θα συναντήσετε έναν επίγειο παράδεισο, τα Τζουμέρκα!

 

Τα ‘Τζουμερκοχώρια’ και η ιστορία τους

 

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών, τα Τζουμερκοχώρια, με τα πιο ευρέως γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων. Αρκετά από τα Τζουμερκοχώρια βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, ενώ η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα στα 2.429 μέτρα και δεύτερη σε σειρά το Καταφύσι στα 2.393 μέτρα.

 

Αν και το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής δεν είναι υψηλό, χαρακτηριστικό το οποίο εξυπηρετεί την αγνή απόλαυση του φυσικού πλούτου και του μαγευτικού τοπίου, το χωριό Πράμαντα, που είναι και το μεγαλύτερο εκ των Τζουμερκοχωριών, έχει αναπτύξει σχετικά μεγάλη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας όμως να διατηρρεί την αυθεντικότητά του. Η δημιουργία του παραδοσιακού και πανέμορφου αυτού συμπλέγματος χωριών, μας πάει πίσω στην περίοδο μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα, δηλαδή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γεγονός που καθορίζει την περιοχή ως μεγάλης ιστορικής σημασίας.

 

Τα Τζουμέρκα, το περιβάλλον και το πανέμορφο φυσικό τοπίο

 

Ο φυσικός πλούτος που θα συναντήσετε στα Τζουμέρκα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Η μεγάλη έκταση κατοικημένης περιοχής είναι διαμορφωμένη με μεγάλο σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον και καταφέρνει να ‘χάνεται’ μέσα στο ορεινό τοπίο, με την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες και τα ποτάμια της περιοχής.

 

Τα χωριά και οι οικισμοί με τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, παντρεύονται με το φυσικό τριγύρω περιβάλλον και δημιουργούν μια εικόνα γαλήνης και αρμονίας η οποία σας καλεί να την εξερευνήσετε με ένα αίσθημα ευθύνης και τρυφερότητας προς το μεγαλείο της φύσης.

 

Σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί επίσης και η μεγάλη ποικιλία σε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Η φιλοξενία και προστασία των σπάνιων αυτών ειδών, τα οποία είναι υπό εξαφανίση, έχει οδηγήσει στην ένταξη πολλών χωριών των Τζουμέρκων στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

 

Φυσική ομορφιά και εξερεύνηση στα Τζουμέρκα

 

Τα Τζουμέρκα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποτελούν στολίδι της ορεινής Ελλάδας λόγω των πυκνών δασών και της εντυπωσιακά πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Μέσα στο βαθύ πράσινο, ο ποταμός Άραχθος, αλλά και ο παραπόταμος αυτού, Καλαρύτικος, δροσίζουν το μάτι και δημιουργούν μια παραμυθένια εικόνα που μένει χαραγμένη στο νου.

 

Κατά την περιήγησή σας στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις! Παραδοσιακά γεφύρια ‘ξεφυτρώνουν’ σε διάφορα σημεία της περιοχής, με το πιο γνωστό εξ αυτών το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια (40 μέτρα μήκος, 18-20 μέτρα ύψος). Άλλα σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε αποτελούν η κόκκινη εκκλησία λίγο έξω από το χωριό Βουργαρέλι, το λαογραφικό μουσείο του Παντελή Καράλη, το σπήλαιο Ανεμότρυπα λίγο έξω από το χωριό Πράμαντα και η Μονή Κηπίνας.

 

Τα Τζουμέρκα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘παράδεισος’ για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την εξερεύνηση! Η περιοχή διαθέτει υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές οι οποίες θα σας οδηγήσουν σε εντυπωσιακής ομορφιάς σημεία και θα σας δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσετε από πολύ κοντά τον φυσικό πλούτο που απλώνεται γύρω σας. Για τους πιο περιπετειώδεις από εσάς, τα Τζουμέρκα κρύβουν και άλλους θησαυρούς! Η περιοχή προσφέρει δυνατότητα δραστηριοτήτων όπως rafting, 4x4, ποδηλασία βουνού και ιππασία και σας καλούν να απολαύσετε τον μαγευτικό αυτόν τόπο με μια πιο ‘τολμηρή’ ματιά.

 

 

Πώς;

 

Το The Lake Hotel προσφέρει υπηρεσίες οργάνωσης εκδρομών στα Τζουμέρκα και μπορεί να σας βοηθήσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες είτε αποφασίσετε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας είτε με εξειδικευμένο οδηγό/συνοδό που σας παρέχουμε.

 

 

Το αρχαίο θέατρο και Μαντείο της Δωδώνης

 

Για μια επαφή με το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας των αρχαίων Ελλήνων, επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, 22 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο των Ιωαννίνων!

 

Το θέατρο και μαντείο της Δωδώνης (2000 π.Χ), το οποίο άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. από τον Βασιλιά της Ηπείρου –Πύρρο στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, αποτελεί έναν τόπο με πανελλήνιο κύρος από αρχαιοτάτων χρόνων. Με χωριτικότητα περίπου 18.000 ατόμων, το θέατρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της χώρας.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον και πολιτιστική αξία έχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης όπου θα συναντήσετε μοναδικά μνημεία και αρχαία κτίσματα και θα θαυμάσετε την αρχαία ελληνική κληρονομιά!

 

Το θέατρο της Δωδώνης συνεχίζει να μεταδίδει την αίγλη και την λάμψη του μέσα από θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Δράση και μύθοι στον ποταμό Αχέροντα

 

Αν θέλετε να απολαύσετε το πάντρεμα της φυσικής ομορφιάς με την ελληνική μυθολογία και τη δράση, τότε επισκεφθείτε τον ποταμό Αχέροντα!

 

Μύθος

 

Ο ποταμός Αχέροντας κουβαλάει στα νερά του τον μύθο της ‘κατοικίας των ψυχών’. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ερμής ως «ψυχοπομπός», παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα μέσω του ποταμού Αχέροντα με σκοπό να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Για αυτό το λόγο λέγεται ότι η πεδιάδα του Αχέροντα δίπλα από τη λίμνη Αχερουσία, αποτελούσε το σημείο κατοικίας των ψυχών, όπου και δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

 

Σήμερα, ο ποταμός Αχέρων με μήκος που ανέρχεται στα 52 περίπου χιλιόμετρα, αλλά και η τριγύρω περιοχή αποτελούν δημοφιλή προορισμό επισκεπτών λόγω του φυσικού κάλλους και της περιβαλλοντικής σημασίας τους. Επίσης τα ρυάκια και οι εκβολές του ποταμού καθώς και η ευρύτερη περιοχή συγκαταλέγονται στο  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000) και αποτελούν καίρια πηγή πληροφοριών  στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Δραστηριότητες

 

Στο κάδρο που δημιουργεί το πανέμορφο φυσικό τοπίο αλλά και λόγω της μορφολογίας της περιοχής γύρω από τα νερά του ποταμού που διευκολύνει την πρόσβαση, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στιγμές με τους φίλους ή την οικογένειά σας και να δοκιμάσετε διάφορες δραστηριότητες όπως κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, ακόμη και ιππασία. Αλλά κια για όσους προτιμούν να πατάνε τα πόδια τους στη γη, υπάρχει δυνατότητα πεζοπορίας, όπου μπορείτε να διασχίσετε τον ποταμό μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Πώς;

 

Το The Lake Hotel παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης εκδορμών στον ποταμό Αχέροντα και συμμετοχής σε δραστηριότητες, σε συνεργασία με εταιρίες δραστηριοτήτων.

Εξόρμηση στην Κόνιτσα

Περιγραφή

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις που μπορεί κανείς να επιλέξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ιωάννινα, είναι στην περιοχή της Κόνιτσας! Η περιοχή της Κόνιτσας βρίσκεται στο πιο βόρειο κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 1 ώρα από την πόλη των Ιωαννίνων (64.7 χλμ.) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000). Όλο το νοτιοανατολικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας (Σμόλικας, Βασιλίτσα, Τραπεζίτσα, Τύμφη, κοιλάδα και χαράδρα Αώου, φαράγγι Βοιδομάτη) αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, του μεγαλύτερου χερσαίου Εθνικού Πάρκου της Ελλάδας (2 εκατομμύρια στρέμματα) με μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική αξία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Το τοπίο που συναντάει κανείς στην πειροχή της Κόνιτσας είναι ίσως από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας, γεμάτο πλούσια βλάστηση και πανίδα, χαράδρες, ορεινές λίμνες μοναδικής ομορφιάς, 3 ποτάμια (Αώος, Βοϊδομάτης, Σαραντάπορος), και προστατευόμενες περιοχές (Περιοχές Δικτύου Natura 2000, Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, όρος Δούσκο-Νεμέρτσικα, παραποτάμιο δάσος Αώου-Βοϊδομάτη, Στενά Σαρανταπόρου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου).  

 

Εκτός από αστείρευτη φυσική ομορφιά, η περιοχή κρύβει και άλλες εκπλήξεις, με μεγάλο όφελος για το περιβάλλον και την άγρια ζωή, καθώς αποτελεί βιότοπο για την καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, και πολλά άλλα ζώα της άγριας ζωής!

 

Τα ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ της Κόνιτσας είναι πολλά, και αποτελούν οδηγό εξερεύνησης της ιστορίας του τόπου. Κάποια από αυτά είναι το γεφύρι του Αώου – πέτρινο γεφύρι στην έξοδο της χαράδρας του Αώου και το μεγαλύτερο σε ύψος και πλάτος μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα, η Οικία Χάμκως - αρχοντικό του Ζεινέλ Μπέη, πατέρα της Χάμκως η οποία ήταν η μητέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, η Μονή Στομίου – πεζοπορία μίας ώρας περίπου από το γεφύρι της Κόνιτσας, το Λαογραφικό Μουσείο Κόνιτσας και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι. 

 

Μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματική εμπειρία για όλη την οικογένεια αποτελούν και οι ευκαιρίες ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ που προσφέρει η περιοχή!

 

Οι επιλογές που έχει κανείς για πεζοπορία στην περιοχή είναι πολλές, με τις πιο διαδεδομένες, λόγο φυσικής ομορφιάς και γεωλογικής σημασίας του τόπου, να είναι στις 2 Δρακόλιμνες που βρίσκονται γύρω από την Κόνιτσα, την Δρακόλιμνη Γκαμήλας και τη Δρακόλιμνη Σμόλικα (με το όνομα Δρακόλιμνη αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου).

 

1. Δρακόλιμνη της Γκαμήλας

 

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, κοντά στην κορυφή του όρους Τύμφη. Αποτελεί αγαπημένο και δημοφιλή ορειβατικό προορισμό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι αλπικοί Τρίτωνες (δράκοι) που ζουν στα νερά της. Η πεζοπορική διαδρομή από το Μικρό Πάπιγκο ως τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας διαρκεί 4 ώρες, ενώ από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας 1 ώρα. Για τους πιο έμπειρους, υπάρχει και η επιλογή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια διαδρομής, η οποία ξεκινάει από τη Γέφυρα του Αώου, συναντάει τη Μονή Στομίου και καταλήγει στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, με διάρκεια επτάμισι ωρών (πορεία 12 χιλιομέτρων). Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. 


2. Δρακόλιμνη Σμόλικα

 

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, κοντά στην κορυφή του όρους Σμόλικα, δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Επίσης αγαπημένος προορισμός για κάθε λάτρη της πεζοπορίας και ορειβασίας, με τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκοι) να κατοικούν στα νερά της όπως και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Οι επιλογές πορείας προς τη Δρακόλιμνη είναι αρκετές, με τις πιο διαδεδομένες να είναι αυτές που ξεκινούν από  το χωριό Πάδες ή το Παλιοσέλι ή το χωριό Αγία Παρασκευή. Η πεζοπορία διαρκεί 5 ώρες και αποτελεί μία από τις όμορφες και δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στα Ελληνικά βουνά.

 

 

Άλλες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε είναι:

 

 1. Διαδρομή Κλειδωνιά – Άνω Κλειδωνιά
 2. Διαδρομή Κλειδωνιά – Φαράγγι Βίκου
 3. Διαδρομή Κόνιτσα – Μονή Στομίου – Δρακόλιμνη – Κορυφή Γκαμήλα
 4. Διαδρομή Κόνιτσα – Καλογερικό – Σιάδι Μύγας
 5. Διαδρομή Κόνιτσα – Μονή Στομίου
 6. Διαδρομή Κόνιτσα – Κορυφή Τραπεζίτσας
 7. Διαδρομή Αετομηλίτσα – Επάνω Αρένα
 8. Διαδρομή Αετομηλίτσα – Κορυφή
 9. Διαδρομή Πληκάτι – Κορυφή Γράμμου
 10. Διαδρομή Πάδες – Δρακόλιμνη – Κορυφή Σμόλικα
 11. Διαδρομή Παλιοσέλι – Δρακόλιμνη – Κορυφή Σμόλικα
 12. Διαδρομή Αγία Παρασκευή  - Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της Κόνιτσας και εξαιρετική επιλογή διαμονής στην περιοχή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου Konitsa Mountain Hotel: www.konitsahotel.gr 

Back to TOP