• Tzoumerka
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ!

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ!

Εκδρομή στα Τζουμέρκα

Στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα από τους ποταμούς Άραχθο και Ασπροπόταμο, και μόλις περίπου 30 χλμ από τα Ιωάννινα, θα συναντήσετε έναν επίγειο παράδεισο, τα Τζουμέρκα!

Τα ‘Τζουμερκοχώρια’ και η ιστορία τους

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών, τα Τζουμερκοχώρια, με τα πιο ευρέως γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων. Αρκετά από τα Τζουμερκοχώρια βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, ενώ η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα στα 2.429 μέτρα και δεύτερη σε σειρά το Καταφύσι στα 2.393 μέτρα.

Αν και το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής δεν είναι υψηλό, χαρακτηριστικό το οποίο εξυπηρετεί την αγνή απόλαυση του φυσικού πλούτου και του μαγευτικού τοπίου, το χωριό Πράμαντα, που είναι και το μεγαλύτερο εκ των Τζουμερκοχωριών, έχει αναπτύξει σχετικά μεγάλη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας όμως να διατηρρεί την αυθεντικότητά του. Η δημιουργία του παραδοσιακού και πανέμορφου αυτού συμπλέγματος χωριών, μας πάει πίσω στην περίοδο μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα, δηλαδή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γεγονός που καθορίζει την περιοχή ως μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Τα Τζουμέρκα, το περιβάλλον και το πανέμορφο φυσικό τοπίο

Ο φυσικός πλούτος που θα συναντήσετε στα Τζουμέρκα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Η μεγάλη έκταση κατοικημένης περιοχής είναι διαμορφωμένη με μεγάλο σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον και καταφέρνει να ‘χάνεται’ μέσα στο ορεινό τοπίο, με την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες και τα ποτάμια της περιοχής.

Τα χωριά και οι οικισμοί με τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, παντρεύονται με το φυσικό τριγύρω περιβάλλον και δημιουργούν μια εικόνα γαλήνης και αρμονίας η οποία σας καλεί να την εξερευνήσετε με ένα αίσθημα ευθύνης και τρυφερότητας προς το μεγαλείο της φύσης.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί επίσης και η μεγάλη ποικιλία σε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Η φιλοξενία και προστασία των σπάνιων αυτών ειδών, τα οποία είναι υπό εξαφανίση, έχει οδηγήσει στην ένταξη πολλών χωριών των Τζουμέρκων στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Φυσική ομορφιά και εξερεύνηση στα Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποτελούν στολίδι της ορεινής Ελλάδας λόγω των πυκνών δασών και της εντυπωσιακά πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Μέσα στο βαθύ πράσινο, ο ποταμός Άραχθος, αλλά και ο παραπόταμος αυτού, Καλαρύτικος, δροσίζουν το μάτι και δημιουργούν μια παραμυθένια εικόνα που μένει χαραγμένη στο νου.

Κατά την περιήγησή σας στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις! Παραδοσιακά γεφύρια ‘ξεφυτρώνουν’ σε διάφορα σημεία της περιοχής, με το πιο γνωστό εξ αυτών το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια (40 μέτρα μήκος, 18-20 μέτρα ύψος). Άλλα σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε αποτελούν η κόκκινη εκκλησία λίγο έξω από το χωριό Βουργαρέλι, το λαογραφικό μουσείο του Παντελή Καράλη, το σπήλαιο Ανεμότρυπα λίγο έξω από το χωριό Πράμαντα και η Μονή Κηπίνας.

Τα Τζουμέρκα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘παράδεισος’ για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την εξερεύνηση! Η περιοχή διαθέτει υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές οι οποίες θα σας οδηγήσουν σε εντυπωσιακής ομορφιάς σημεία και θα σας δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσετε από πολύ κοντά τον φυσικό πλούτο που απλώνεται γύρω σας. Για τους πιο περιπετειώδεις από εσάς, τα Τζουμέρκα κρύβουν και άλλους θησαυρούς! Η περιοχή προσφέρει δυνατότητα δραστηριοτήτων όπως rafting, 4x4, ποδηλασία βουνού και ιππασία και σας καλούν να απολαύσετε τον μαγευτικό αυτόν τόπο με μια πιο ‘τολμηρή’ ματιά.

Πώς;

Το The Lake Hotel προσφέρει υπηρεσίες οργάνωσης εκδρομών στα Τζουμέρκα και μπορεί να σας βοηθήσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες είτε αποφασίσετε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας είτε με εξειδικευμένο οδηγό/συνοδό που σας παρέχουμε.

 

Το αρχαίο θέατρο και Μαντείο της Δωδώνης

Για μια επαφή με το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας των αρχαίων Ελλήνων, επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, 22 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο των Ιωαννίνων!

Το θέατρο και μαντείο της Δωδώνης (2000 π.Χ), το οποίο άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. από τον Βασιλιά της Ηπείρου –Πύρρο στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, αποτελεί έναν τόπο με πανελλήνιο κύρος από αρχαιοτάτων χρόνων. Με χωριτικότητα περίπου 18.000 ατόμων, το θέατρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της χώρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον και πολιτιστική αξία έχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης όπου θα συναντήσετε μοναδικά μνημεία και αρχαία κτίσματα και θα θαυμάσετε την αρχαία ελληνική κληρονομιά!

Το θέατρο της Δωδώνης συνεχίζει να μεταδίδει την αίγλη και την λάμψη του μέσα από θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Δράση και μύθοι στον ποταμό Αχέροντα

Αν θέλετε να απολαύσετε το πάντρεμα της φυσικής ομορφιάς με την ελληνική μυθολογία και τη δράση, τότε επισκεφθείτε τον ποταμό Αχέροντα!

Μύθος

Ο ποταμός Αχέροντας κουβαλάει στα νερά του τον μύθο της ‘κατοικίας των ψυχών’. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ερμής ως «ψυχοπομπός», παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα μέσω του ποταμού Αχέροντα με σκοπό να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Για αυτό το λόγο λέγεται ότι η πεδιάδα του Αχέροντα δίπλα από τη λίμνη Αχερουσία, αποτελούσε το σημείο κατοικίας των ψυχών, όπου και δημιουργήθηκε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Σήμερα, ο ποταμός Αχέρων με μήκος που ανέρχεται στα 52 περίπου χιλιόμετρα, αλλά και η τριγύρω περιοχή αποτελούν δημοφιλή προορισμό επισκεπτών λόγω του φυσικού κάλλους και της περιβαλλοντικής σημασίας τους. Επίσης τα ρυάκια και οι εκβολές του ποταμού καθώς και η ευρύτερη περιοχή συγκαταλέγονται στο  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000) και αποτελούν καίρια πηγή πληροφοριών  στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Δραστηριότητες

Στο κάδρο που δημιουργεί το πανέμορφο φυσικό τοπίο αλλά και λόγω της μορφολογίας της περιοχής γύρω από τα νερά του ποταμού που διευκολύνει την πρόσβαση, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στιγμές με τους φίλους ή την οικογένειά σας και να δοκιμάσετε διάφορες δραστηριότητες όπως κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, ακόμη και ιππασία. Αλλά κια για όσους προτιμούν να πατάνε τα πόδια τους στη γη, υπάρχει δυνατότητα πεζοπορίας, όπου μπορείτε να διασχίσετε τον ποταμό μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Πώς;

Το The Lake Hotel παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης εκδορμών στον ποταμό Αχέροντα και συμμετοχής σε δραστηριότητες, σε συνεργασία με εταιρίες δραστηριοτήτων.

Επικοινωνία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αχέρωντος 4, 
Ιωάννινα, TK: 45445
Ελλάδα

ΤΗΛ
+30 26510 24100

EMAIL
info@thelakehotel.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ