• VISIT TO THE MAJESTIC ZAGOROCHORIA
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Σε απόσταση αναπνοής από τα Ιωάννινα και το Lake Hotel, στους πρόποδες της Πίνδου, βρίσκονται 46 οικισμοί - στολίδια της ορεινής Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια!

Αρχιτεκτονική και φύση

Μία επίσκεψη στον τόπο των Ζαγοροχωρίων θα σας φέρει αντιμέτωπους με μια ομορφιά που δύσκολα βρίσκει κανείς. Θα συναντήσετε χωριουδάκια χωμένα μέσα σε πυκνά δάση, άλλα με απέραντη θέα στη φύση του Ζαγορίου, μαγευτικά χρώματα καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά και φυσικά δρακόλιμνες! Τα περισσότερα από τα 46 χωριά της περιοχής έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω των αρχιτεκτονικών, πολιτισμικών και ιστορικών τους στοιχείων. Κατά κύριο λόγο, η αρχιτεκτονική της περιοχής βασίζεται στην ζαγορίσια κουτλούρα και για αυτό το λόγο τα υλικά που κυριαρχούν είναι η πέτρα και το ξύλο. Όπου και αν πέσει το μάτι σας, το δομημένο περιβάλλον του Ζαγορίου όπως σπίτια, γεφύρια, αυλές φράχτες, βρύσες, πηγάδια, εκκλησάκια και πλατείες, είναι πετρόχτιστα. Αυτό το χαρακτηριστικό δημιουργεί μια αρμονία που παντρεύεται με την αγριάδα και το επιβλητικό τοπίο του βουνού και των πυκνών δασών και δημιουργούν ένα σκηνικό παραμυθένιο.

Τα πανέμορφα δρομάκια του Ζαγορίου σας οδηγούν σε σημεία απαράμιλης φυσικής ομορφιάς όπου θα συνατήσετε από πανύψηλα επιβλητικά βουνά, χαράδρες, βαθιά φαράγγια, σπήλαια, ποτάμια, καταρράκτες και πεδιάδες που εντυπωσιάζουν και δίνουν την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης.

Τα παραδοσιακά γεφύρια του Ζαγορίου

Χαρακτηριστικό των Ζαγοροχωρίων αποτελούν τα γεφύρια τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, πρεσβευτές της ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής και κουλτούρας, στέκονται ευλαβικά ανά στους αιώνες ανάμεσα από δάση, πυκνή βλάστηση, πάνω από ποτάμια ενώνοντας γη και στολίζουν με την χάρη και την επιβλητικότητά τους τις φορεσιές του Ζαγορίου κάθε εποχής του χρόνου. Τα περισσότερα από τα γεφύρια που θα συναντήσετε, τα οποία ποικίλουν από μονότοξα, δίτοξα και τρίτοξα, είναι κτισμένα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, με τα πιο γνωστά να είναι το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, ένα τρίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1814 και βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι του Κεντρικού Ζαγορίου και το Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη, ένα μονότοξο γεφύρι με τη το οποίο χτίστηκε το 1853 και βρίσκεται στο χωριό  Κλειδωνιά, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου.

Φαράγγι του Βίκου

Το Φαράγγι του Βίκου, το οποίο έχει κερδίσει πρώτη θέση στα ρεκόρ Guinness ως το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του (πλάτος 1.100 μέτρα, βάθος 900 μέτρα, μήκος 11 περίπου χλμ), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Το Φαράγγι του Βίκου είναι μέρος του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, ενός από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού, εκτός της ιδιαίτερης και σπάνιας βιοποικιλότητας, αποτελεί ο χείμαρρος που το διασχίζει και καταλήγει στην έξοδό του στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη. Η καλύτερη επιλογή που έχετε είναι να διασχίσετ το Φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας μια πεζοπορική διαδρομή 5-6 ωρών με τη συνοδεία έμπειρων οδηγών έτσι ώστε να απολαύσετε το μαγευτικό φυσικό τοπίο και όλα τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας από κοντά.
 

Δραστηριότητες 

Οι τυχεροί που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια ανακαλύπτουν ότι ο μαγευτικός αυτός τόπος σου δίνει την ευκαιρία να τον ανακαλύψεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!

Πεζοπορικές διαδρομές

Το Ζαγόρι αποτελεί κορυφαίο ορεινό προορισμό και παράδεισο για όσους λατρεύουν την πεζοπορία μέσα στη φύση. Η ποικιλομορφία της περιοχής σας δίνει την δυνατότητα να απολαύσετε πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην πυκνή βλάστηση όπου τα μονοπάτια σαν ξεναγοί σας παρουσιάζουν σιωπηλά τη μαγεία, την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Οι πεζοπορικές διαδρομές θα σας οδηγήσουν σε κάποιο από τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά, κατά μήκος των γάργαρων νερών των ποταμών που διασχίζουν την περιοχή, σε παραδοσιακά γεφύρια ή ακόμα και σε εντυπωσιακά φαράγγια.

Extreme sports

Για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε πιο extreme sports όπως είναι το rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη, ιππασία δίπλα από το ποτάμι ή canyoning  στο Φαράγγι του Βραδέτου, σε οργανωμένες ομάδες και συνοδεία έμπειρων οδηγών.

Δρακόλιμνη της Τύμφης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Ζαγόρι και για τους έχοντες καλή φυσική κατάσταση  μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Δρακόλιμνη της Τύμφης. Πρόκειται για μία από τις αλπικές λίμνες που βρίσκονται στα βουνά της Ηπείρου, και η συγκεκριμένη είναι σε ύψος 2.050 μέτρων. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, αν και επιστημονικά λέγεται ότι αποτελεί απομεινάρια παγετώνων, συνοδεύεται από έναν αστικό μύθο κατά τον οποίο η περιοχή ήταν σπίτι δράκων και έτσι πήρε και την ονομασία της.

Πώς;

Το The Lake Hotel παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης όλων των παραπάνω εκδρομών και δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες δραστηριοτήτων και οδηγούς βουνού.

Επικοινωνία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αχέρωντος 4, 
Ιωάννινα, TK: 45445
Ελλάδα

ΤΗΛ
+30 26510 24100

EMAIL
info@thelakehotel.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ