ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ - ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Συγκριτικό πλεονέκτημα του ξενοδοχείου είναι η σχέση που αναπτύσσει με το φυσικό περιβάλλον
Το The Lake Hotel αποτελεί μια ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, η οποία δημιουργήθηκε με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της πόλης. Αποτελεί ένα σύγχρονο κτίριο, βασισμένο στην ηπειρωτική αρχιτεκτονική, σε ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων. Σε μια συνολική έκταση 13,5 στρεμμάτων, σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας (ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000), εκτείνεται η τουριστική μονάδα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί η ηπειρωτική χλωρίδα, με έλατα και κυπαρίσσια ,μανόλιες και πλάτανους , καθώς και τα αρωματικά φυτά της περιοχής όπως δεντρολίβανο, δυόσμος, ρίγανη λεβάντα, λεβαντίνη κα. 


Το The Lake Hotel είναι ένα πράσινο ξενοδοχείο, με έμφαση σε όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος:
•    Η λειτουργία του ξενοδοχείου, καθώς και τα αναλώσιμα υλικά χρήσης, επιλέχθηκαν προσεκτικά, ώστε να εναρμονίζονται και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον 
•    Ενδεικτικά, όλα τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούνται, προσφέρονται σε 100% βιοδιασπώμενη συσκευασία
•    Τα χαρτικά είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα
•    Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών και έχουμε εγκατεστημένους κάδους διαχωρισμού υλικών των απορριμμάτων σε όλο το ξενοδοχείο.

Εξοικονόμηση Ενέργειας 
Στο The Lake Hotel εξοικονομούμε ενέργεια, μέσα από πολιτικές, όπως:
•    την διαχείριση αλλαγής των κλινοσκεπασμάτων
•    την τοποθέτηση ανιχνευτών σε όλο το κτίριο για τον φωτισμό 
•    και την τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης 

Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη για την θερμομόνωση και υγρομόνωση του κτιρίου εξωτερικά με σύγχρονα υλικά τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας οικονομία στην ενέργεια, ενώ το ξενοδοχείο είναι συνδεδεμένο με το σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της πόλης των Ιωαννίνων.

Φυσικά υλικά δόμησης και κατασκευής του κτιρίου με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και το περιβάλλον
Στο The Lake Hotel χρησιμοποιούμε  ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία:
•    οικολογικά υλικά στρώματα
•    οικολογική διαχείριση αλλαγής κλινοσκεπασμάτων, που δίνουν την αίσθηση του purerooms
•    κάδων ανακύκλωσης σε όλο το ξενοδοχείο
•    οικολογικά προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα περιποίησης 
•    100 τοις εκατό βιοδιασπώμενη συσκευασία doypack
•    χρήση ανιχνευτών σε όλο το κτίριο για τον φωτισμό και λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης


Όλα τα παραπάνω πλαισιώνουν την αρχική ιδέα να δημιουργηθεί ένα κτίριο φιλικά περιβαλλοντικό, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα αλλά και παλιές τεχνικές. Την βάση της διαχείρισης του φυσικού πλούτου προς όφελος του περιβάλλοντος, έδωσε η ίδια η γεωλογία της περιοχής η οποία βρίθει από υδροφόρους ορίζοντες που καταλήγουν στην λίμνη Παμβώτιδα. Ένα στοίχημα με την φύση που κερδήθηκε προς όφελος των επόμενων γενεών και επιστρέφει στο περιβάλλον με μηδενική επεξεργασία.


Έτσι, δημιουργήθηκε η πρωτοπόρα για το μέγεθος της γεωθερμική εκμετάλλευση των υδροφόρων οριζόντων για την θέρμανση τόσο του ύδατος χρήσης όσο και την κεντρική διαχείρισης της θερμότητας και ψύξης του κτιρίου. 


Ένα έργο που σχεδίασε και υλοποίησε η ENSYS ενεργειακή του Νίκου Μανιαδάκη, δημιουργώντας μια μονάδα πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα. Με κόστος χρήσης που εκτιμάται ότι εξοικονομεί 70 τοις εκατό στην διαχείριση και 90 τοις εκατό στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
 

Back to TOP