• Vikos Gorge Crossing
  • Vikos Gorge Crossing 2
Διάσχιση χαράδρας του Βίκου

Διάσχιση χαράδρας του Βίκου

Διάρκεια: 7 - 8 ώρες (με στάσεις)
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Σημείο συνάντησης: κεντρική πλατεία στο χωριό Μονοδένδρι, Κεντρικό Ζαγόρι

Η πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου είναι αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η επιβλητική θέα προς τους κάθετους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, η μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων και η πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Το φαράγγι του Βίκου έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guinness ως ένα από τα βαθύτερα και στενότερα φαράγγια στον κόσμο. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η ευρύτερη περιοχή εντάχθηκε το 2010 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η ένταξη αυτή συμβάλλει στην προώθηση του γεωλογικού πλαισίου για επιστημονική, εκπαιδευτική και παιδαγωγική χρήση και βελτιώνει το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Με αφετηρία το χωριό Μονοδένδρι, κατηφορίζουμε το παλιό γκαλντερίμι που μας οδηγεί στην κοίτη του φαραγγιού. Στη διαδρομή ξεχωρίζουν τα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια χιλιάδων ετών τα οποία πρωτοδημιουργήθηκαν στον πυθμένα πολύ μεγάλου βάθους ωκεανών, περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν! Η διαδρομή είναι εκπληκτικής ομορφιάς, λόγω της πλούσιας βλάστησης. Η βλάστηση αποτελείται από μεγάλη ποικιλία και αριθμό φυτικών ειδών, τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες υπολογίζονται στα 1800 είδη. Ανάμεσα σε αυτά, συναντάμε μεγάλα δέντρα όπως τεράστια σφεντάμια, φλαμουριές και γαύρους, όπως επίσης θάμνους, λουλούδια, με ξεχωριστό ενδημικό είδος των Βαλκανίων την Ramonda Servica, η οποία υπάρχει στην περιοχή πριν την τελευταία παγετώδη περίοδο καθώς και μεγάλη ποικιλία βοτάνων. Ξακουστοί ήταν τους προηγούμενους αιώνες οι Βικογιατροί οι οποίοι ήταν πρακτικοί θεραπευτές διάφορων παθήσεων φτιάχνοντας τα διάφορα γιατροσόφια τους από την μεγάλη ποικιλία των φυτών που υπάρχουν στη χαράδρα του Βίκου.

Στη μέση της διαδρ. ομής θα απολαύσουμε ένα πικ νικ με παραδοσιακά εδέσματα για να ανακτήσουμε ενέργεια. Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής συναντάμε τις πηγές του Βοϊδομάτη, του πιο καθαρού και κρύου ποταμού της χώρας με μέση ετήσια θερμοκρασία 8,5°C όπου και οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν μια πολύ δροσιστική βουτιά! Η πεζοπορία καταλήγει στο χωριό Βίκος, μετά από ανάβαση 45 λεπτών από τις πηγές του ΒοϊδομάτηΣτο χωριό Βίκος, θα βρίσκεται όχημα της Trekking Hellas για να μας επιστρέψει στην αφετηρία της διαδρομής (χωριό Μονοδένδρι). Πρόκειται για μια πεζοπορική διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς και για μια ανεπανάληπτη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Περιλαμβάνει:

Πιστοποιημένο συνοδό της Trekking Hellas
Πεζοπορικά μπατόν
Πικ νικ σνακς (φρούτα εποχής, παραδοσιακή πίτα)
Σακίδιο πλάτης κατόπιν συνεννόησης
Απαραίτητη τοπική μεταφορά για την υλοποίηση της δραστηριότητας
Αδιάβροχο τύπου poncho
Ασφάλεια αστικής ευθύνης
Όλους τους νόμιμους φόρους

Δεν περιλαμβάνει:

Προσωπική ασφάλεια ατυχήματος
Φιλοδώρημα στον συνοδό

Τί να έχω μαζί μου;

Πεζοπορικά παπούτσια ή μποτάκια/Άνετα ρούχα πεζοπορίας
Καπέλο/γυαλιά ηλίου/αντιηλιακή κρέμα (για τους καλοκαιρινούς μήνες)
Σκούφος (για τους χειμερινούς μήνες)
Σακίδιο πλάτης 20-30L
Παγούρι με νερό

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Καλή φυσική κατάσταση
Ψυχική και σωματική υγεία
Παιδιά από 12 χρονών και άνω

Επικοινωνία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αχέρωντος 4, 
Ιωάννινα, TK: 45445
Ελλάδα

ΤΗΛ
+30 26510 24100

EMAIL
info@thelakehotel.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ